Select Page

Koska jotku avaavat paketit vasta Joulupäivänä. BJJ Suomi tarjoaa vähän lisäherkkua aamukahville.

Pukki on tikissä ja itsevarma, training camp Onkiniemessä on mennyt putkeen. Tänä jouluna ei kunto lopu kesken!

Pukki on tikissä ja itsevarma, training camp Onkiniemessä on mennyt putkeen. Tänä jouluna ei kunto lopu kesken!

 

”Työpäivän jälkeinen askel taittaa kohti jo parhaat päivänsä nähnyttä vanhaa trikootehdasta. Trikoiden valmistus on ajan saatossa jäänyt unholaan ja tilat ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen. Nykyään vanhan tehtaan uumenista löytyy Tampereen Jujutsukoulun tatami ja ainoa trikoista muistuttava seikka on eräs lähes sisustukseen kuuluva, kireissä viidakkospandexeissaan ympäriinsä viipottava EM-kullisti.

Viikko käy tiistaita ja vuorossa professori Palmrothin pukunujut, joten ei muuta kuin arkivaatteet naulaan ja saunatakkia päälle. Tänään onkiniemen pukuhuonemarttoja puhututtaa rantatunneli, tuo budjettinsa ja aikataulunsa alittanut Tamperelaisen rakennustaiteen ihme – olisiko tässä kenties uusi Näsinneulan veroinen maamerkki?

Tatamilta ja sen ympäristöstä löytyy jo innokas ryhmä odottelemassa harjoitusten alkua; verryttelemässä, leikkimässä painonnostajia tai pohtimassa maailmankaikkeuden syvintä olemusta ja pientä ihmistä sen osana. Tässä yhteydessä maailmankaikkeutta edustaa ravintola Hook:n sadan siiven kori ja pientä ihmistä muuan ruskeavöinen kisakone.

Harjoitusten aluksi keräännytään riviin, tehdään pystykumarrus ja lähdetään hölköttelemään salia ympäri. Päivän tsemppimusiikiksi DJ Pyylampi on valinnut ”hemaisevan seksikkään pörröpään”. Alkulämmöissä on käytössä kahdenkymmenen vuoden aikana hyväksi havaittu kaava: kevyt hölkkä, yläkropan –ja niskojen pyörittelyt sekä joukko erilaisia kevyitä jumppaliikkeitä, joista omaksi suosikiksi on valikoitunut aitojen ylitys. Sitä muistelee lämmöllä tiistain treenejä, kun löytää itsensä hyppimässä lammaslaitumen aitojen yli Norjan vuoristossa. Jumpan yhteydessä mielessä vilahtaa jo viikonlopun harjoitukset ja diskomato. Diskomato tuo sunnuntain lämmittelyjen kuningasliike, jossa taistelija kevyesti tatamia hipoen keinuttelee itseänsä eteenpäin, ja joka allekirjoittaneen kohdalla muistuttaa lähinnä kuivalle maalle joutuneen valaan liikehdintää.

Kahdenkymmenen minuutin alkulämpöjen jälkeen vuorossa päivän tekniikkaosuus, jonka vetää poikkeuksellisesti Nokian pormestari, professorin tyytyessä uken rooliin. Epistolana oikein vanhan koulukunnan temppuja half guardista, joten tänään taitavat niskoilla pyöriskelyt ja pariakrobatia jäädä väliin. Vajaata tuntia ja muutamaa hyvin valittua tekniikkaa myöhemmin on Half guard peli viritetty tappiinsa. Hyvää settiä – jälleen kerran!

Päivän parhaan hetken aika: tiedossa tiukka puolituntinen sparria! Professori Palmrothilla on vetovoimaa kuin Cheekillä ja kuten jokaisena muunakin tiistaina, tupa on täpötäynnä väkeä. Suuresta harjoittelijamäärästä johtuen tänään sparrataan kolmen ryhmissä. Ihan mukavaa vaihtelua verrattuna normaaleihin kuuden minuutin eriin. Osassa ryhmistä yhteenlaskettu ikä oli pitkälti yli sata vuotta ja taitaa näiden ryhmien keski-ikäkin olla suunnilleen samaa luokkaa. Joka pappa kuitenkin silkkaa terästä.

Sparrien jälkeen ahtaudutaan vielä kahteen riviin salin seinustalle kiittämään vetäjiä päivän treeneistä. Kummarrus, taputukset, (muutama herja) ja harjoitukset pakettiin. Pukuhuoneen spekulaatioissa on siirrytty käsittelemään onkiniemen omaa musiikkiryhmää, Los Kimurasia. Vertauskuvissa vilahtaa muutaman maailmankiertueen riipaissut yhtye. Kenties tulevaisuudessa olympiastadionilla raikaavat suuret hitit, kuten ”sata siipea”, ”kolme jujiteiroa” ja ”kultainen jujutsusydän”.

Vanha verkatehdas värikkäine persoonineen jää taka-alalle. Taivaalta sataa hieman lunta ja ajatukset siirtyvät jouluun. Onneksi joulu ei kuitenkaan vaikuta harrastamiseen, sillä onkiniemessä ei ole vielä toistaiseksi siirrytty yleisesti käytössä olevan gregoriaanisen kalenterin ja siihen kuuluvien juhlapäivien piiriin. Salin uumenissa temmelletään ympäri vuoden, lähes joka päivä ja usein vielä kahdesti päivässä. Tatamia kulutetaan niin jouluna, uutena vuotena kuin juhannuksenakin. Vaihtaisikohan sitä tänäkin vuonna joulukinkun hieman erilaisiin kinkkuihin ja uudenvuoden juhlat parempiin karkeloihin?”

 

Pukki lähettää terveiset lapsille: Paree olla kiltti tai pukki vääntää solmuun!

Pukki lähettää terveiset lapsille: Paree olla kiltti tai pukki vääntää solmuun!

 

Milloin seura on perustettu ja missä nykyinen sali sijaitsee?
Seura on perustettu 1974. Hauskana yksityiskohtana seuran nimi oli perustamisvaiheessa Judopantterit ja judo ensimmäinen salilla harjoiteltu laji. Pian kuitenkin ju-jutsun rantauduttua Suomeen nimi vaihtui Tampereen Ju-Jutsukouluksi. BJJ harjoittelu on seurassa aloitettu vuonna 2000. Sali sijaitsee Tampereen Onkiniemessä, aivan Särkänniemen vieressä.

Mitä lajeja teillä treenataan?
Seuran lajivalikoimaan kuuluvat BJJ, lukkopaini, Hokutoryu ju-jutsu ja potkunyrkkeily aikuisille, sekä juniori-jujutsu ja juniori-BJJ eri ikäisille lapsille.

Paljonko teillä on treenaajia?
Treenaajia eri lajeissa on noin 350.

Kerro seurasta/treenaajistanne jokin funny fact ja mistä ulkopuolinen tunnistaa seurassanne harjoittelevat kamppailijat?
Seuralla asuvan paininuken muodon ottaneen jujutsu-legendan nimi on Jamo Nahka. Seuran BJJ väen virallinen logo on mursu, kiitos perinteisen Tamperelaisen painityylin: mursuamisen. Nykyvetäjät tosin ovat ohjanneet pikku hiljaa koko seuran tyyliä modernimpaan, liikkuvampaan ju-jutsuun. Myös niskoilla pyöriskely ja liepeissä roikkuminen ovat olleet seuran kisokoneiden vakiokamaa jo useamman vuoden. Mursuilu pysyy kuitenkin vähintään mielissä ja etenkin henkisenä tilana! Mikäli kisakaupungin kaduilla parveilee mursuteemaisiin vetimiin puettuja ruttukorvia voi päätellä TJJK:n väen tulleen kulttuuripäivää viettämään. Jutut nyt ovat tietenkin huonoja.

Miksi teillä on kiva treenata?
Reenejä on viikossa jokaiselle sopivasti, oman salin vuoksi ei juuri näytä tyhjiä hetkiä olevan. Mutta iloinen päästä puristamisen ilmapiiri kerta toisensa jälkeen vetää astumaan tatamille, maan kärkinimien riepoteltavaksi.

Millaisia alkulämpöjä seurassanne suositaan?
Jokaisella vetäjällä on luonnollisesti omat suosikkinsa, mutta Palmrothin aidan yli astumiset ja lörtsyt lienevät esiin nousevia. Vakiokaava useimmilla vetäjillä on, että alkuun herätellään hieman keuhkoja ja nostetaan pulssia, sitten availlaan liikeratoja ja lopuksi tehdään lajitekniikkaa tai drillejä.

Salin uudenvuodenlupaus (uusille) treenaajille
Jokainen saa panostaa lajiin haluamansa verran. Meillä on paikka kaikentasoisille harrastajille. Jokainen kisatatamille haluava saa siihen mahdollisuuden ja seuran kisakoneiston tuen.

 

tjjk